Arkitektenes ansvar i det grønne skiftet: Materialvalg som monner
Foto: Forbo-Flooring, Comitted to the health of one.
Byggenæringen står for rundt 40 % av verdens CO₂-utslipp, energiforbruk og avfallsproduksjon. I tillegg beslaglegger vi enorme arealer, bruker ikke-fornybare ressurser og utsetter både miljø og mennesker for giftige kjemikalier.
Når vi vet at mennesker tilbringer 90 % av livet innendørs, blir det klart: det vi bygger, må vi bygge bedre — både for planeten og for helsen.
Materialer: En oversett nøkkel
Til tross for at materialvalg er avgjørende både for inneklima og ytre miljø, er dette ofte et underprioritert område – også i såkalte miljøbygg. Noen miljøsertifiseringer stiller krav til klima, energi, avfall og prosesser, men overser kjemikaliebruk og den totale helse- og miljøpåvirkningen til materialene som brukes. Resultatet er bygninger som kanskje er energieffektive, men fortsatt miljøskadelige.
Første steg: Full åpenhet
Skal vi lykkes, må vi vite hva vi har med å gjøre. Det begynner med fullstendig innholdsbeskrivelse av produktene vi bruker. For å sitere forfatter Erlend Loe i et intervju med NRK:
Her kommer Environmental Product Declaration (EPD) inn. En EPD er basert på livsløpsvurderinger (LCA) og gir tallfestet informasjon om en del av miljøbelastningen til et produkt. Det sier ikke om produktet er miljøvennlig, men gir et sammenlignbart grunnlag for å ta bedre valg.
Miljømerking: Et steg i riktig retning – men ikke nok
Merkeordninger som Svanemerket, Blaue Engel og andre gir trygghet gjennom tredjepartskontroll etter europeisk internatsjonal standard ISO14024. Likevel sier dokumentasjonen lite om mengder eller tallfestede verdier dersom det lar seg gjøre grunnet konkurranse hensyn.
Vi trenger systemer som kombinerer tydelige krav med transparente data – og som gjør det enklere å navigere i jungelen av over 460 ulike sertifiseringer med ulike krav.
Det må lønne seg å velge riktig
Dagens systemer gir i stor grad bare «klapp på skulderen» til de som prøver å gjøre rett. Vi trenger økonomiske insentiver og tydelige krav:
-
Lavere mva. på miljødokumenterte varer og reparasjoner.
-
Miljøkrav i offentlige anskaffelser, med vektlegging utover kun energieffektivitet.
-
Et Miljøtilsyn etter modell fra Finanstilsynet, der aktørene betaler årlig avgift for tilsyn og dokumentasjon – noe som kan sikre kontinuerlig forbedring og rettferdig konkurranse.
Kompetanse er avgjørende
Livsløpsvurderinger og EPD-er er komplekse verktøy. For at de skal ha effekt, må kunnskapen økes i hele verdikjeden:
-
Arkitekter og byggherrer må kunne etterspørre og forstå miljødokumentasjon.
-
Bestillere og utviklere må få innsikt i konsekvensene av sine valg.
-
Forskere og analytikere må videreutvikle og styrke beregningsgrunnlaget.
Inspirerende statistikk
Hans Rosling hevder på TED talk at den beste mulighet for løsning på klimaproblemene er at de rike finner og tar i bruk løsninger den stadig økende befolkning kan lære av.
Greenbuilt: En åpen kanal for bedre materialvalg
Gjennom Greenbuilt ønsker vi å gjøre miljødokumenterte materialer mer synlige og tilgjengelige – på tvers av merkeordninger. Her kan prosjekter som tar miljø på alvor, vise frem sine valg og inspirere bransjen. Foreløpig er det få produsenter som tør være helt åpne, i frykt for økte krav. Det må endres.
Arkitekter sitter med en hovednøkkel. Ikke bare til å designe vakre bygg, men til å påvirke med kompetanse om bærekraftige rom for fremtiden.
Les oppskrift på hvordan du får ditt prosjekt synliggjort – og bli en del av løsningen.
Miljødokumenterte varer blir sjelden etterspurt i miljødokumenterte bygg.