GREEN ARCHITECT & ENGINEER MAGAZINE

Buildings – Buildingproducts – Resources

Prefabrikkerte VVS løsninger fra Geberit sparte tid

Annonsørinnhold fra Geberit. Egeland Rør: – Sparte fem arbeidstimer per bad på Caledonien Hotell i Kristiansand.

Kilde: VVSforum.no av Ole Peter Galaasen

I renovasjonsarbeidet på Caledonien Hotell i Kristiansand oppstod stadig nye utfordringer. For å imøtekomme avtalte fremdriftsplaner valgte Finn og Albert Egeland AS prefabrikerte VVS-løsninger, skriver VVS Forum.

– I utgangspunktet skulle alle hotellrommene utstyres med prefabrikerte badekabiner levert av hovedentreprenøren Kruse Smith. Under strippingen oppdaget vi at fasaden hadde bærende elementer og at åpningen ikke var stor nok til å få heist inn badekabinene, sier Erik Markussen, daglig leder i Egeland.

I arbeidet med renovasjonen viste det seg at jobben skulle bli mer tidkrevende enn forventet.

– Vi hadde allerede signert en fremdriftsplan med ferdigstilling i mai 2018 og så at vi ville få veldig dårlig tid om alle baderommene måtte plassbygges. I tillegg oppdaget vi at vi måtte legge nytt betongdekke og forstod at det ikke var nok tid. Dette var bakgrunnen for at vi måtte finne en god prefabrikkert løsning, sier han.

Leverte 80 prosent prefabrikkert
Selskapet valgte Geberit GIS med skinnesystem, montasjeelementer og systemkledning til komplette sanitærvegger for å kunne levere i tide.

– Vi kontaktet Geberit og gikk gjennom hele prosjektet for å vurdere ulike baderomløsninger. Med GIS-systemet kunne vi produsere 80 prosent av baderomløsningene eksternt. Vi satte så opp innbygningsisterne, la rør og støysvake plast avløpsrør i systemet og monterte det hele som en pakkeløsning. Når baderommene ble gipset og flislagt etterpå lå rørene klare til tilkobling i sjaktene, sier Markussen.

Geberit Prefabrikkert VVS

Prosjektleder Ronny Beisland og Rørleggerbas Morten Andre Ryen i Egeland Rør mener Geberit GIS system er et fleksibelt system som forenkler jobben til rørleggeren og forenkler monteringen av sanitærinstallasjon vesentlig.

På grunn av tidspresset ble det valgt flere innovative løsninger.

– I stedet for rør-i-rør-skap kjøpte vi inn verktøytavler som ble gjort klare med fordeling til gulvvarme, varme, kjøling og tappevannssystem. Når styringen var på plass var dette «plug-and-play». Tiden som brukes på prefabrikkering kan ikke sammenlignes med å gjøre det på byggeplassen. Hadde vi ikke brukt prefabrikkering hadde vi stått der fortsatt, sier han.

Brukte LEAN i hele prosjektet
For å sørge for en mest mulig effektiv gjennomføring bruke selskapet LEAN-metodikken gjennom hele prosjektet.

– Dette er baderom fra 1960-tallet så det var en god del avvik, men med toleransegrenser fant vi en god løsning. Vi var veldig nøye med de første badene og gjorde en prøveoppstilling som senere ble tilpasset baderommene. I tillegg brukte vi LEAN-planlegging som ble fulgt med store presisjon gjennom hele prosjektet. Samlet sett gikk dette langt over forventningene og vi har estimerte en besparelse på fem arbeidstimer per bad med prefabrikasjon, sier han.

– Markedet for prefabrikerte badekabiner er stort, allikevel er det delte meninger om løsningene i bransjen. Vi har valgt å overlate dette til entreprenøren fordi det er stor risiko og små marginer. For at det skal være lønnsomt med løsningen vi valgte må det være store volum. Det er vanskelig å konkurrere med badekabiner produsert i Litauen, sier Markussen.

Mange prosjekter
Selskapet er involvert i mange store bolig- og industriprosjekter i Kristiansand.

– Nå jobber vi med forprosjektering av kunstsenter og en kulturskole i den nye Kunstsiloen ved Kilden. Vi er også i gang med 240 leiligheter på Bystranda Blå, som er et av de siste prosjektene på Tangen. Vi jobber også mye med næringsmiddelindustrien, eksempelvis Hennings Olsen, Christianssands Bryggeri, Voss vann, Sørlandschips og meierier. Det er veldig bra byggeaktivitet i byen, sier han.

– Vi er den største aktøren her på Sørlandet og har mye kompetanse på huset, blant annet tre tekniske tegnere og flere prosjektledere. Vi har også 18 lærlinger av totalt 136 ansatte. De siste fem årene har vi doblet omsetningen og er svært fornøyd med veksten, avslutter Markussen.

Publisert i VVS Forum 03/12/2018