GREEN ARCHITECT & ENGINEER MAGAZINE

Buildings – Buildingproducts – Resources

Eufemias Hage – Ett av Norges første Breeam sertifiserte boligprosjekt i Oslo

Foto: Tove Lauluten, Tekst: Arcasa arkitekter

Eufemias Hage er ett av Norges første boligprosjektet som har oppnådd BREEAM-NOR Very Good i gjennomføringsfasen. Prosjektet startet som et pilotprosjekt for BREEAM-sertifiseringen av boliger og byggherre OSU har vært med å utvikle Breeam-manualen for boligdelen.

PROSJEKTET

Eufemias Hage er en tradisjonell kvartalsbebyggelse med rygg mot Dronning Eufemias gate og åpning mot sørvest, fjorden, sol og utsikt. Prosjektet har et areal på 13.700 m², hvorav 11.700 m² omfatter boligdelen som er sertifisert.

Fasaden gir et mørkt hovedinntrykk blant lyse nabobygg, med spill av vertikale glassflater og horisontale bånd. Eufemias Hage skal være et rolig tilsvar til den skulpturelle Barcode.

Eufemias Hage boligprosjekt fasade. Barcode OsloVolumoppbyggingen gjenspeiler seg i materialpaletten. Hovedformen er i lys marmor. Mørk granitt i fasaden mot Dronning Eufemias gate løper rundt bygget på tre sider, og samler formen i byhagen.

De 145 leilighetene er fordelt over et hesteskoformet bygg på 8 etasjer, med næringsarealer på bakkeplan. Den øverste boligetasjen har inntrukne leiligheter, og med en felles takterrasse på taket.

Eufemias Hage.Balkonger design.Horisontale metallbånd på dekke- og balkongforkanter er en viktig del av konseptet, sammen med de vertikale vinduene. Håndløpere i en gyllen tone på balkonger skaper kontrast og spill i fasaden. Til sammen gir de ulike elementene en helhetlig fasade med variasjon og samspill.

Passasjen gjennom den langstrakte mørke fasaden langs Dronning Eufemias gate fører til en lys og innbydende indre byhage på cirka 1.200 m², som vender mot sørvest. Boliginngangene er lagt inn i byhagen for å gi en felles tilhørighet og et rolig, privat inngangsparti.

TAKHAGER / BYHAGEN

Alle leiligheter har egne balkonger eller terrasser. Leilighetene i den midterste delen av hesteskoen er gjennomgående og har en tosidighet mot den aktive og urbane Dronning Eufemias gate, men også mot den roligere byhagen.

På hver side er det mer effektive to- og treroms leiligheter, mens indrefileten er i fløyene der leilighetene har svært gode sol- og utsiktsforhold. Ingen leiligheter er ensidig mot nordøst eller nord.

Byhagens hoved element er et oval, opphøyet plenareal som preger hele rommet med sin ‘lekende’ og karakteristiske geometri.  Formen i cortenstål og granitt ivaretar både funksjonelle behov på grunn av underliggende konstruksjonen og skaper en attraktiv plen som legger til rette for opphold og frilek.

Toppetasjen i plan 8 er inntrukket med private takterrasser langs gatefasadene. Eufemias Hage boligprosjekt. Takhage i Barcode Oslo

Taket på huset består av en stor felles takterrasse på 1.300 m2. Taket skal være et tilbud som legger til rette for de aktivitetene som skjer i privatsfæren, nemlig: bevertning og spising, sosialt samvær med venner, familie og naboer, dyrking og tilberedelse av mat, lek for små barn, kontemplasjon, samt tilgang til sol og luft.

Dette kan oppleves gjennom inndeling i forskjellige soner som parsellhage, private avlukker med pergola, kjøkken, grill og lekeareal.

ERFARING MED BREEAM-SERTIFISERING

For oss arkitekter har det i gjennomføringsfasen/ sertifiseringsprosess vært mye fokus på materialer og energi.

Utvikling av gode bygningsdetaljer har krevd godt og tett samarbeid med bygningsfysikker. Vi er veldig fornøyd med resultatet og synes å ha lyktes godt.

Materialvalg har delvis vært en stor utfordring. Det norske markedet var på det tidspunktet ikke klar å legge frem miljødokumentasjon for produktene sine men vi ser at det har skjedd mye siden.

Unntaket var en leverandør av granitt og marmor, hvor rutinene med å fremskaffe miljødokumentasjon var godt etablert.

Å finne produkter som både har ønsket utseende, utforming og miljødokumentasjon på plass har vi brukt mye tid på nett og i telefonen. Spesielt parkett, vinduer og gullfargen som er brukt på rekkverket har vært krevende å lande. Les pressemelding om prosjektet her.

 

Design team i Arcasa Arkitekter: Per Erik Martinussen, Ragnhild A. Jordtveit, Frode Smørdal, Hein Wodstrup, Torill Solberg Wikstrøm, Camilla Schumann-Andersen, Jana Veitenhansl


Greenbuilt.no samler og synliggjør flere miljødokumenterte prosjekt og produkt fordi de er tidkrevende å finne og kunnskap om anerkjente miljøløsninger mangler i byggenæringen.
Nedtrekksmenyen beskriver egenskaper for beskrivelser og artikler gir utfyllende opplysninger.

Nyhetsbrevet vårt sendes to ganger i måneden. Melde deg på nederst på siden!

 

Fakta Eufemias Hage

Prosjektets Hjemmeside
Google Maps

Prosjekt team

Byggherre Oslo S Utvikling
Arcasa Arkitekter
<a» target=»_blank»>Design team Arcasa: Per Erik Martinussen, Ragnhild A. Jordtveit, Frode Smørdal, Hein Wodstrup, Torill Solberg Wikstrøm, Camilla Schumann-Andersen, Jana Veitenhans

Rådgivere/Ingeniører

<a» target=»_blank»>LARK: Link Landskap
<a» target=»_blank»>RIB Råbygg og tømmerkonstruksjoner: Rambøll Norge
<a» target=»_blank»>RIE: Konsel
<a» target=»_blank»>RIE brannalarm Nødlys: Honeywell Life Safety
<a» target=»_blank»>RIBR: Fokus Rådgivning
<a» target=»_blank»>RIAKU: Multiconsult
<a» target=»_blank»>RIByFy og RI Energi: Norconsult
<a» target=»_blank»>Miljørådgiver: Vedal Prosjekt
<a» target=»_blank»>RIV: Erichsen & Horgen