Forskning viser positive helseeffekter med trevirke i interiør

Selv om begrepet kan virke nytt, har begrepet biofili blitt brukt i flere tiår i arkitektur og design. Det veiledende prinsippet er ganske enkelt: koble mennesker innendørs med naturen for å fremme deres velvære og livskvalitet. Med alle de pågående designtrendene som har konsolidert som et resultat, har etterspørselen fokusert på organiske materialer som emulerer utendørsmiljøer. Blant alle alternativene er tre et av de mest populære materialene for å bringe naturen innendørs, ikke bare på grunn av funksjonaliteten, men også på grunn av sine flere fysiologiske og psykologiske fordeler.

I denne sammenhengen fortsetter tre og tømmer å få oppmerksomhet i den arkitektoniske verden. Bortsett fra de relevante miljøfordelene ved bærekraftig tre, er populariteten drevet av brukere som synes materialet er vakkert, naturlig og stressavlastende. På denne måten har beboere en tendens til instinktivt å foretrekke tre fremfor andre materialer på grunn av deres biofile respons på det, som forklart av en Terrapin Bright Green-rapport med flere vitenskapelige studier.

De fysiologiske og psykologiske fordelene

Det finnes en rekke meningsfulle fysiologiske og psykologiske fordeler ved å være i et rom med treprodukter og overflater:

Senket blodtrykk og senket hjertefrekvens

Økt aktivering av det parasympatiske nervesystemet /beroligende

Oppfatning av varme

Uttrykt visuell preferanse for området

Tre oppfattes som knyttet til levende ting

Biofile designprinsipper

I hovedsak refererer biofili til menneskers medfødte tilhørighet til naturen. Når biofil design oversettes til arkitektur, handler det om å innlemme elementer som naturlig lys, luftstrøm, vannfunksjoner, planter og organiske materialer i det bygde miljøet for å gjøre plassene mer tiltalende. For eksempel foretrekker de fleste å tilbringe tid i et opplyst rom med planter i stedet for omgitt av vanlige hvite vegger. Hvorfor? Bortsett fra å være mer estetisk tiltalende, får det deg faktisk til å føle deg bedre.

Som denne studien viser, fremmer integrering av naturlige elementer i indre rom helsemessige fordeler som inkluderer stressreduksjon, forbedret kognitiv ytelse, forbedrede stemninger og økt preferanse for rom – og disse blir nettopp referert til som «biofile responser». Med dette i tankene er brukerne medfødt tiltrukket av tre over andre materialer på grunn av sin effektive biofile respons.

De fysiologiske og psykologiske fordelene ved å være i et rom med tre er mange: senket blodtrykk og hjertefrekvens, oppfatning av varme og forbindelse til levende ting for å nevne noen. I tillegg fortsetter forskningen å indikere at naturlagde og menneskeskapte miljøer behandles annerledes i hjernen vår, noe som påvirker hvilken som er den foretrukne opplevelsen. Selv om treobjekter er laget av mennesker, anses selve treet fortsatt å være naturlig, og det er derfor brukere liker å ha tre rundt seg i bygninger – ikke rart at det har blitt brukt i konstruksjon i tusenvis av år.

Den sensoriske opplevelsen av tre i arkitektur

Til denne dagen fortsetter tre å bli ansett som et varmt, avslappende, komfortabelt og naturlig materiale som skaper sunne miljøer. En studie fra University of British Columbia og en klinisk studie fra Brown University viser at den visuelle tilstedeværelsen av tre elementer kan redusere stress mer effektivt enn planter, mens rom med ca 45% av treflater øker oppfatninger av komfort og lavere blodtrykk. Til syvende og sist kommer alt ned til sansene våre. Enten det er gjennom en haptisk, olfaktorisk eller visuell opplevelse, har brukerne en tendens til å bli mer trukket til tre- og tømmerarkitektur i forhold til andre materialer.

Berøring

Ofte er den naturlige tekstur av tre det første folk føler når de engasjerer seg i en bygning, og det er absolutt en av de mest attraktive egenskapene. I et eksperiment med bind for øynene der deltakerne måtte berøre rustfritt stål, fliser, marmor og hvit eik, viste resultatene av studien at eikepanelet førte til økning i deltageres aktivitet og beroligende del av nervesystemet.

Syn

Selv om lukt og berøring sannsynligvis påvirker vår preferanse for tre, er opplevelsen oftest visuell – det er derfor ikke overraskende at det meste av tilgjengelig forskning er relatert til visuelle svar. Når du ser på et trestykke, blir oppmerksomheten drevet til mønsteret, overflatefargen og egenskaper som kvist. I denne forstand er det viktig at treflater forblir gjenkjennelige som et naturlig materiale, noe som tiltrekker seg mer positive reaksjoner enn når materialet er dypt farget med klare eller semi-ugjennomsiktige overflater som skjuler den opprinnelige fargen og kvisten.

En annen interessant faktor angående syn er knyttet til fraktaler, definert som lagdelte selvredigerende matematiske mønstre. Selvfølgelig forekommer ikke eksakte fraktaler i naturen. Men når disse matematiske mønstrene har variasjoner, er deres tilstedeværelse vanlig (for eksempel med snøfnugg, flammer, bølger, etc.). Når folk ser disse mønstrene, selv i menneskedesignede objekter, kan hjernen lett gjenkjenne bildet og oppnå målbart lavere stressnivåer. Derfor kan det hevdes at de nestede konturmønstrene som gjentas i trevirke passer til definisjonen.

Lukt

Akkurat som trær blir respektert for lukten, genererer duften av tre i interiør en tiltalende beroligende effekt som gir en annen dimensjon til den generelle treopplevelsen. Men siden lukt kan bli umerkelig etter installasjon, er det usannsynlig den dominerende faktoren i den biofile responsen på tre.

Optimal bruk av tre for et sunnere bygget miljø

Selv om forskningen fortsatt pågår, kan disse sensoriske opplevelsene forklare vår biofile respons på tre. Enten det er gjennom berøring, lukt eller syn, er hjernen i stand til ubevisst å koble tre til trær og trær til liv og natur, og utløse en beroligende reaksjon som fremmer trivsel for beboere.

Når det gjelder å integrere disse prinsippene i arkitektoniske prosjekter, er det flere hensyn å ta for potensielt å maksimere de biofile fordelene ved tre i bygde miljøer. Først av alt, i stedet for å skjule trevirke, bør den valgte finishen helst forbedre mønstrene sine, med et balansert antall kvist for en mer ønskelig stil. Generelt er det å ha tre på rundt halvparten av overflatearealet optimalt for en biofil respons – og for å optimalisere fordelene med materialet, må det være omtalt i de mest synlige områdene, for eksempel tak, vegger eller mindre inngrep som rekkverk og dørtrekk.

Bortsett fra treets helsemessige fordeler og tidløs estetisk verdi, tilbyr den mange andre funksjonelle fordeler. Ikke bare gir det uendelige designmuligheter og allsidighet – med alle de unike tretypene og deres mangfoldige mønstre – men det kan også være avgjørende for karbonregnskap, habitatbeskyttelse og lokal økonomisk robusthet. Derfor stammer vår iboende preferanse for tre i hovedsak fra sin evne til å skape sunnere, grønnere og lykkeligere rom.

For mer informasjon om vitenskapen om biofile svar på tre, sjekk ut denne lenken.

Finn miljødokumenterte byggeprosjekter og byggevarer etter bygningsdelstabellen her.

Lindeberg sykehjem i Oslo er breeam excellent sertifisert og valgte glasopor som fyllingsmateriale for å oppnå miljømålene

Kontakt Greenbuilt

Greenbuilt har kjernekompetanse i formidling av bærekraftige løsninger til byggenæringen og miljøansvar i praksis.

Vårt verdiløfte er at du får positive prosesser for måloppnåelse for den unike virksomhet og omgivelsene.

  • Synliggjør din miljødokumenterte løsning
  • Finn anerkjente miljøløsninger i nedtrekksmenyer, artikler på forsiden og biblioteket
  • Hold deg oppdatert på anerkjente miljøløsninger ved å melde deg på vårt Nyhetsbrev eller følge oss på Facebook, Instagram, LinkedIn!
  • Miljøsertifisering for virksomheter

Miljøfyrtårn godkjent konsulent

+47 47847774 /  post@greenbuilt.no

logo Greenbuilt