Banebrytende ombruksprosjekt i Oslo med gamle Steni fasadeplater. Annonse.

Foto: Kristian Augustsgate 13 (KA13) i Oslo med gjenbrukte Steni fasadeplater. Fotograf: Vikki Johansen

Med bruk av over 35 år gamle Steni Colour fasadeplater fra et borettslag i Trondheim har 50-tallsbygget i Kristian Augusts gate 13 i Oslo fått nytt liv.

Dette er et banebrytende gjenbruksprosjekt, der store deler av materialene brukt i renoveringen kommer fra feilbestillinger i andre prosjekter, materialer hentet fra ombygginger av andre bygg eller fra et annet sted i bygget, sier arkitekten bak renoveringen, Noora Khezri i Mad Arkitekter.

Bygget det er snakk om er et rivningstruet bygg fra 1950-tallet i Kristian Augusts gate 13 i Oslo. Bygget ble nylig tildelt DOGAS (stiftelsen Design og arkitektur i Norge) hedersmerke for sitt fremtidsrettede fokus på gjenbruk og sirkulære prinsipper.

Utdrag fra DOGA-juryens begrunnelse

«Resultatet er et bygg med en helt unik identitet og egenverdi, der håndverk og arkitektur går hånd i hånd med god prosjektledelse og tverrfaglig samarbeid. Prosjektet viser at gjenbruk ikke bare er mulig, men også økonomisk gjennomførbart, ja, til og med lønnsomt.»

Gjenbruk av gamle fasadeplater fra Steni

Blant de gjenbrukte materialene bygget er renovert med, finner vi betongdekker fra regjeringsbygget R4, gitterplater fra Tøyenbadet og ikke minst fasadeplater fra blant andre Steni. Ved første øyekast kan disse fasadeplatene se ut som splitter nye fasadeplater i sine kjente lekre farger og med et moderne utrykk, men den gang ei.

– Fasadeplatene stammer fra et 35 år gammelt borettslag i Trondheim og er tilpasset og kuttet til ønsket mål for Kristian Augusts Gate 13. Totalt har vi levert 3819 bearbeidede plater her, sier regionssjef i Steni Oslo, Ståle Kristiansen.

Kristiansen er svært imponert over måten bygget i Kristian Augusts Gate 13 har blitt rehabilitert på, og legger ikke skjul på at han også er ørlite stolt over at Stenis fasadeplater er valgt til prosjektet.

– Det er jo veldig gøy at slike enestående prosjekter som nærmest fremstår som en ledestjerne innenfor bærekraftig renovering er dekket med våre fasadeplater. Og ekstra gøy blir det jo når det er gjenbruk i tillegg, sier han.

Holdbarhet = bærekraft

Stenis fasadeplater standardfarger har 60 år funksjonsgaranti, og etter hvert som årene går viser det seg oftere og oftere at denne holdbarheten også spiller en stor rolle for miljøet.

– Prosjektet i Kristian Augusts gate 13 er jo egentlig det ultimate eksempelet på hvor viktig slitestyrke og holdbarhet er når vi snakker om miljø og bærekraft. Her har vi nå en rålekker og slitesterk fasade, akkurat som en hvilken som helst annen splitter ny fasade, sier Kristiansen.

Miljø

I Steni jobber vi for å minimere våre produkter og prosessers negative miljøpåvirkning – lokalt og globalt. Vi har særlig fokus på kontinuerlig forbedring av karbonavtrykket, og våre produkter er, og skal forbli, i det ledende sjiktet.

Dokumentasjon: ECO-Product med Produktspesifkk EPD.

SteniColour Reuse – spinoff  produkt fra KA13 prosjektet

Steni Colour fasadeplate er en lekker og robust steinkomposittplate med en glatt overflate og utallige designmuligheter.

Hvorfor velge Steni

  • 60 år funksjonsgaranti
  • 100 år forventet levetid
  • Totaløkonomi
  • Fleksible formater
  • Hjørneelementer
  • Robust miljødokumentasjon
  • Masterboard by Steni

REFERANSEPROSJEKT (MILJØSERTIFISERT) 

Powerhouse Telemark. Arkitekt Snøhetta. (BREEAM-Nor Excelllent). Les mer

Kristian Augusts gate 13 (KA13) i Oslo. Arkitekt MAD Arkitekter (Futurebuilt). Les mer

Kilden Barnehage i Oslo. Arkitekt LINK Arkitektur. (BREEAM-Nor Excellent og Futurebuilt). Les mer

KONTAKT STENI

Book et prosjektmøte

Medarbeidere

Hjemmeside

Steni logo

KONTAKT GREENBUILT

Vi sorterer og deler informasjon om løsninger med anerkjent miljødokumentasjon for å øke kunnskap og inspirere til en grønn framtid.
Det er kun virksomheter med anerkjent miljødokumentasjon som kan publisere på våre sider.

Helse- og miljødokumenterte ressurser, bygninger og byggevarer i våre nedtrekksmenyer.

Kommunikasjon og publisering. Dersom din virksomhet allerede har anerkjent miljødokumentasjon kan du vise frem din løsning hos oss. Vi har lang og bred erfaring med kommunikasjon om anerkjente miljøløsninger med relevant innholdsproduksjon og plassering i digitale kanaler.

Miljøledelsekonsulent. Vi bistår gjerne med å finne hvilken sertifisering som passer din bedrift og EU-taksonomi. Vi har gode referanser som miljøledelseskonsulent.

+47 47847774
post@greenbuilt.no

[siteorigin_widget class=»categoryPosts\\Widget»][/siteorigin_widget]