Nordens høyeste kontorbygg varmes opp av Purmo radiatorer for å oppnå bærekraft sertifiseringer. Annonse

City Gate er ikke bare et nytt landemerke i Gøteborg. Med sine ruvende 36 etasjer og 144 meter er dette det høyeste kontorbygget i Norden. Det er også et bygg som har som mål å være ledende innen alle områder av bærekraft – fra folkehelse og velvære til bærekraftig bygging og forbedring av området.
Bygningen er LEED Silver og WELL sertifisert for miljø- og helsetiltak.

Purmo er en ledende leverandør av bærekraftige komfortløsninger for inneklimaet, så vi var glade for å kunne bidra med nesten 2 300 Thermopanel V4-radiatorer og 100 ThermoCon konvektorer som sammen sikrer en energieffektiv oppvarming av dette kontortårnet.

City Gate: en bygning som bryr seg

City Gate er skapt av det danske arkitektbyrået Henning Larsen Architects, og har blitt et stort, åpent tårn med stor fokus på hverdagsopplevelser. Den har en bred base på 10 etasjer som blant annet omfatter arealer for co-working og konferanser, et inngangsparti, en restaurant, kafeer og en grønn terrasse. Det er også etasjer med opptil 2 600 m2 for leietagere som ønsker store arealer. Den øverste delen består av et tårn på 26 etasjer med 800 m2 per etasje og med åpne og fleksible kontorlokaler.

Ved første blikk har City Gate en høy og moderne konstruksjon, men det er også en bygning som ønsker å være klar for fremtiden og som tar tydelig ansvar for sine handlinger. «City Gate er en bygning som bryr seg. Den er inkluderende og tar sosialt ansvar for å bidra til en bedre hverdag, både i lokalområdet og andre steder», sier Matilda Moberg, miljøsjef i Skanska Fastigheter Göteborg ab, entreprenørfirmaet med ansvar for dette prosjektet(1).

Sammen med byen Gøteborg har City Gate utviklet en omfattende plan for bærekraft, inkludert en rekke prosjekter som har som mål å forebygge utestenging blant unge voksne. City Gate har også fått miljøsertifiseringen LEED®. Dette betyr at den må oppfylle en rekke kriterier knyttet til bærekraftig bygging og forbedring av et område, med mål om å skape forutsetninger for å tilrettelegge en bærekraftig hverdag for fremtidige leietakere.

Thermopanel V4 for energieffektiv oppvarming

En viktig faktor som fremmer en bærekraftig hverdag for leietakerne i City Gate, er energieffektiv oppvarming og avkjøling. Det bidrar til et komfortabelt, men også bærekraftig inneklima. Purmo bidro mer enn gjerne til dette med totalt 2 282 Thermopanel V4 radiatorer og ca. 100 ThermoCon konvektorer, installert i hele bygningen.

Håkan Danielsson, salgsdirektør hos Purmo Sverige, sier: «Vi har et langvarig samarbeid med entreprenøren av dette prosjektet, Högbergs Rör. De føler seg trygge på vårt samarbeid fordi de vet at vi alltid streber med å finne de beste produktene og løsningene for å skape et behagelig inneklima. Det var også tilfellet for City Gate. De fulgte våre råd for å installere Thermopanel radiatorer og ThermoCon konvektorer for å sikre energieffektiv oppvarming samt en komfortabel innetemperatur.»

Thermopanel V4 panelradiatorer ble levert med en forhåndsinstallert Flamingo ventilinnsats som sikrer presis forhåndsinnstilling. Den har en utmerket respons på temperaturendringer og vannmengde for en optimal og energieffektiv drift. ThermoCon konvektorer er på sin side en god varmeløsning for lokaler med vinduer fra gulv til tak. De er kompakte med en høyde på maksimalt 300 mm, men likevel svært effektive siden de kombinerer stor varmeeffekt med korte oppvarmings- og nedkjølingstider. På denne måten får leietakerne et optimalt inneklima, kan nyte utsikten og samtidig holde energibruken i sjakk.

Bærekraftig inneklima

Som de fleste bygninger i Sverige er City Gate koblet til et fjernvarmenettverk. Dette betyr reduserte karbonutslipp og forbedret energiklassifisering av bygninger. De riktige varmekildene bidrar til en effektiv energibruk og bidrar til å skape et bærekraftig inneklima. Prikken over i’en i dette prosjektet er bruken av Purmos Evosense termostathode. Evosense er en selvregulerende justerbar termostat for optimal regulering av romtemperaturer.

Håkan sier: «Vi er de eneste i Europa som tilbyr termostathoder med en minimum og maksimum innstillingsverdi etter kundens ønske. I City Gate-prosjektet er maksimumstemperaturen satt til 21 °C. Dette har flere fordeler. Det hindrer en stor temperaturforskjell mellom de ulike lokalene og etasjene i bygningen. Det er for eksempel ikke mulig å varme opp én etasje til 23 °C, mens en annen bare kan varmes opp til 19 eller 20 °C. Dessuten forhindrer denne temperaturgrensen overoppheting av lokalene, noe som har en positiv effekt på leietakernes produktivitet. Den begrenser også energiforbruket og dermed bygningens klimapåvirkning.»

Les Purmo Sweden tildelt EcoVadis gullmedalje for bærekraft.

Ønsker du mer informasjon om hvordan Purmos komfortløsninger og tjenester for inneklima kan bidra til dine prosjekter? Ta kontakt med oss.

Foto: Interiør City Gate Gøteborg

City Gate Gøteborg LEED Silver og WELL sertifisert. Interiør foto

Foto: City Gate Gøteborg Inngangsparti

City Gate Gøteborg er LEED Silver og WELL bærekraft sertifisert. Purmo radiatorer