Oslo nye legevakt: ESG tiltak og samspillsentreprise – godt innenfor budsjett.
Foto: Nordic Office of Architecture. Ny legevakt i Oslo.Fotograf: Tove Lauluten.
Den 22. november i år åpnet Oslos nye legevakt på området til Aker sykehus ved Sinsenkrysset som erstatter den gamle i Storgata. Selve legevakten er 27.000 kvadratmeter stor og den eneste legevakt i verden med miljøsertifiseringen BREEAM. Milliardprosjektet med Environmental Social Governance (ESG) ved hjelp av Breeam-Nor sertifisering på Excellent nivå har også vært svært vellykket.
Ved avtalt overleveringsdato 2. mai kunne Oslobygg ta over et ferdig møblert bygg til en kostnad som er lavere enn en styringsramme som ble satt før både koronapandemi, krig og prisøkninger.
– Vi leverer på tid, kostnadene kommer betydelig under det opprinnelige styringsmålet som ble vedtatt på finansieringstidspunktet, til tross for utforutsett høy prisstigning. Og dette har ikke gått på bekostning av arkitektoniske eller driftsmessige kvaliteter i bygget, summerer prosjektleder Tor Hoel i Advansia til bygg.no.
Prosjektet omfattet planlegging, brukermedvirkning, detaljprosjektering og bygging på tomten til Aker sykehus. Med vellykkede samspillsprosesser og bruk av Lean-metodikk ble bygningen levert til riktig tid og ifølge budsjett med svært høyt kvalitetsnivå.
Leietakere i bygget er Oslo Universitetssykehus (OUS) og Helseetaten. OUS sine arealer inneholder blant annet skadelegevakt, røntgenavdeling, 7 ortopediske operasjonsstuer, sengepost og poliklinikk. Oslo kommune har i tillegg til allmennlegevakt også observasjonspost, overgrepsmottak, SAA og legevaktsentral, skriver Nordic Office of Architecture.
Breeam Excellent sertifisert
Bygget er sertifisert til det nest høyeste nivået for miljøsertifiseringen. Excellent nivå betyr at minimum 70% av miljø-poeng utover myndighetsstandard er oppfylt innenfor ni miljøtema: Ledelse, Materialer, Helse- og innemiljø, Energi, Vann, Transport, Forurensning, Avfall, Arealbruk og økologi.
Ledelse, samspillsentreprise og uvanlig metodikk
Samspillsentreprise er relativt nytt og viser innovasjon med bedre løsninger, oppnåelse av tidsplan og budsjett til tross for pandemi og krig fordi det er satt av god tid til tverrfaglig planlegging fra tidligste faser.
Artikkel fortsetter etter foto.
Prosjekteringsgruppen på det nye legevaktsbygget var på plass allerede våren 2017, sammen med prosjektledelsen fra Advansia. Grunnlaget for prosjektet ble lagt med en programmeringsperiode med prosjekteringsgruppen, bestående av Nordic Office of Architecture og COWI, byggherre Omsorgsbygg – nå Oslobygg – og brukergruppen ved den nye legevakten.
– Programmeringen har vært en av suksessfaktorene til prosjektet. Storbylegevakten er et samarbeid med Universitetssykehuset og Helseetaten, og det er egentlig aldri bygget noe slikt før, men takket være programmeringen var vi veldig trygge på at dette var riktig prosjekt før vi kontraherte entreprenør, forteller prosjektdirektør Tor Hoel i Advansia.
I programmeringen har prosjekteringsgruppen og brukerne kommet frem til hvilke funksjoner som skal inn i bygget, samt hvor disse funksjonene best kan plasseres.
Nordic Office of Architecture – uvanlig Lean-metodikk
– Byggherren og prosjektledelsen startet en god samspillsprosess her ved å skape en kultur med respekt for prosess og samarbeid ved å bruke Lean-metodikk, noe som er veldig uvanlig i forprosjekter. Denne kulturen var også en viktig suksessfaktor, kommenterer Anders Doser i Nordic Office of Architecture.
Skanska entreprenør – samspill fra tidlig fase
Skanska Norge ble kontrahert som totalentreprenør i årsskiftet 2018/2019, og Skanskas prosjektleder Ståle Haakull bekrefter at det solide arbeidet som er gjort med programmering og prosjektering i forprosjektet, har gitt entreprenøren et godt grunnlag for å lykkes i samspill med byggherre og prosjekteringsgruppe. Skanska involverte også tidlig sine underentreprenører i samspillet, slik at alle løsninger kunne forankres i den beste fagkunnskapen på alle nivåer.
– Det har vært veldig forutsigbart, og det ferdige bygget ser så godt som identisk ut som det gjorde da vi kom inn i prosjektet høsten 2018, sier Haakull.
Kostnadsrammer, stresstester og prosjektkultur
Byggeperioden fra mars 2020 til mai 2023 ga også flere stress-tester for organisasjonen på storbylegevakten.
– Det har vært nedstengning på grunn av pandemi, skip på tvers av Suezkanalen, krig i Ukraina, og mangel på byggevarer som stål og tre. Men fordi vi allerede hadde etablert en prosjektkultur med fokus på å løse problemer sammen, var vi godt rustet til å møte utfordringene som kom. I tillegg hadde vi også tatt i bruk de digitale produksjonsverktøyene som Skanska kom med, og etablert en god risikostyring for prosjektet, forteller Tor Hoel.
Landskap og økologi
I utformingen er det lagt vekt på tilpasning til eksisterende bygg og den grønne kollen på tomten. Prosjektet består av to enkle volumer plassert i landskapet. Bygget skaper en klar grense mellom Trondheimsveien og sykehusområdet, og vil fungere som en støyskjerm mot den svært trafikkerte veien, samtidig som fasaden mot sør rammer inn uteområdet og fanger sollyset, skriver Nordic Office of Architecture.
Overvannsfordrøyning på blågrønt tak
Utbyggerne samarbeider med NVE for å dokumentere effekten av overvannsfordrøyingen på det blågrønne taket, og en rekke masterstudenter har besøkt prosjektet for å skrive oppgaver om Lean-metodikk, og betydningen av tillit for å få god prosjektgjennomføring.
Helse- og innemiljø
I utformingen av bygningen har vi gjennomgående prøvd å gjøre opplevelsen av å være på legevakten så rolig og enkel som mulig, både for pasienter og for de som jobber her. Sammen med prosjektledelsen og Skanska har vi gjort så godt vi kan for å skape så mye kvalitet og varme som mulig, og jeg mener vi har fått det til, sier arkitekt Anders Doser i Nordic Office of Architecture om Oslos nye storbylegevakt.
Fargevalg på veggene, formen på rommene og akustikk-dempende elementer er grundig gjennomtenkt og utarbeidet for å skape en rolig atmosfære for pasienter og ansatte som befinner seg i hektiske og utfordrende situasjoner.
Artikkel fortsetter etter foto.
Materialer og sirkulærøkonomi
Tidlig mål med ombruk i prosjektet var vesentlig.
Robuste materialer og gjenbruk for å belaste miljøet minst mulig er vesentlige tiltak, skriver Nordic Office of Architecture. Fasaden er laget av tegl med lang levtid (<150 år).
27 hulldekker og stein fra det gamle Regjeringskvartalet er gjenbrukt i den nye legevakten. Hulldekker er en stor kilde til utslipp i nybygg og står for ca. 10% av klimagassutslipp fra materialer.
Stein fra det nye Nasjonalmuseet og Carra-marmor, som ellers hadde blitt kastet, ble til et unikt og vakkert gulv i mottaksområdet.
Artikkel fortsetter etter foto.
Foto: Nordic Office of Architecture. Carra-marmor. Fotograf: Tove Lauluten
I tillegg har granittrester fra Vika Terrasse blitt gjenbrukt på adkomsttorget ved innkjøringen til sykehusområdet samt ved forplassen til legevakten. Nordic Office of Architecture.
Med en helhetlig miljøtankegang måtte også midlertidige strukturer tas med i regnskapet. En ubrukt bygning på sykehusområdet i umiddelbar nærhet til byggeplassen var et naturlig valg av rigglokaler fremfor å etablere en tradisjonell brakkerigg.
5.000 kvadratmeter parkeringskjeller og rundt 6.000 kvadratmeter kjelleretasjer er plasstøpt, mens råbygget over bakkeplan er bygget med prefabrikkerte betongelementer og stål. Betongkonstruksjonene er krympet i optimaliseringen av prosjektet for å få ned karbonutslippene.
I Breeam-Nor Excellent prosjekt må kvalifiserte poeng for hovedmaterialer vise dokumentasjon som Environmental Product Declaration (EPD), Eco-Product, Svanemerking, ISO14001 miljøledelsesystem eller tilsvarende.
Les metastudie viser signifikante miljøprestasjoner med ISO14001 og EMAS.
Les Krav om produkt-spesifikk EPD fra Statsbygg for riktige beregninger av fotavtrykk.
Fornybar energi og fossilfri byggeplass
Det nye legevaktsbygget har passivhusstandard, solcellepaneler, er bygget med en fossilfri byggeplass, med mål om utslippsfrie maskiner og løsninger der det har vært mulig. De minste maskinene på prosjektet har vært elektriske, og i tillegg har Skanska benyttet en stor elektrisk graver i deler av prosjektet. All byggvarme gjennom hele prosjektet har vært basert på fjernvarme.
Det ble etablert et tett samarbeid med Norges Geoteknisk Institutt for å dokumentere effekten av det blågrønne taket. Store arealer på bygningenes tak er avsatt til solceller.
Ny Teknologi
For å håndtere kompleksiteten i prosjektet har blant annet VDC (virtual design and construction) blitt brukt som metode. Prosjektet har vært tilnærmet papirløst, og selv om det aldri har vært noen målsetning å utvikle nye verktøy, har man vært fremoverlent i møte med ny teknologi.
Skanska har blant annet brukt Open Space, et 360 graders hjelm montert kamera, for å kontinuerlig dokumentere fremdriften på byggeplassen gjennom hele byggetiden. All oppmåling er gjort med laser og nettbrett, og hele prosjektet har brukt den norskutviklede plattformen StreamBIM for å gjøre den digitale informasjonen godt tilgjengelig.
Det nye legevaktsbygget er også første byggeplass i Norge hvor Skanska har testet ut roboten SitePrint, som kjører rundt og tegner opp plantegningene på selve byggeplassen.
– Vi hadde ikke brukt noe av dette bare for å teste det ut. Målet har hele tiden vært å bygge effektivt uten at det går på bekostning av effektmålet – best mulig behandling av pasientene, sier Tor Hoel.
Les også: Green Park i Oslo er Svanemerket.
Eksterne lenker
Nordic Office of Architecture. Deler av Nasjonalmuseet får nytt liv på legevakten i Oslo – Nordic Office of Architecture (nordicarch.com)
Bygg.no Det nye legevaktsbygget i Oslo • Byggeindustrien
Oslo kommune Legevakten 2023 – Oslo universitetssykehus HF (oslo-universitetssykehus.no)
Advansia Den nye legevakten i Oslo – Advansia
Nordic Office of Architecture Oslo Emergency Clinic – Nordic Office of Architecture (nordicarch.com)
Cowi – Oslo Storbylegevakt (cowi.no)
Skanska entreprenør i samspillsfase Oslo storbylegevakt | www.skanska.no
Breeam-Nor FAQ. Grønn Byggallianse.
PWC. Hva er ESG?