Bærekraftig drikkevann i bygg – utfordrende i Norge. Viega

Drikkevann uten oppblomstring av Legionella er ingen selvfølge i Norge, selv i større sertifiserte bærekraftige bygg. Hvordan kan byggeier sikre dette?

Foto: Viega World utdanningsbygg  – DGNB Platium sertifisert. Annonse Viega.

logo Viega

Rent drikkevann er essensielt for helsen og kan sikres proaktivt

Det er en av våre mest verdifulle ressurser, og vi må beskytte det. Det er det Viega gjør. Med våre intelligente og digitale teknologier sikrer vi drikkevannshygiene, energieffektivitet, komfort og sikkerhet i bygninger – og forvandler områder til oppholdsrom.

Vårt innovative og bærekraftige drikkevanns-håndteringssystem gjør oss til eksperter på sunt drikkevann i bygninger. Vi tilbyr praktiske løsninger og tar proaktive skritt for å forbedre energieffektiviteten i bygninger – og bidrar aktivt til klimabeskyttelse.

Hvor verdifullt er rent drikkevann?

Drikkevann gjennomgår flere prosesser før vi kan drikke det rett fra kranen uten å tenke to ganger. På hvert trinn må det opprettholdes høye hygienestandarder. Når vannet behandles og transporteres av leverandøren, må rørene være rene, kvaliteten på vannet må overvåkes kontinuerlig, og andre essensielle sikkerhetssystemer i bygningen må fungere feilfritt for å sikre at ingen skadelige stoffer kommer inn i vannforsyningen.

Det er også avgjørende at systemløsninger planlegges og installeres helhetlig, slik at problemer kan identifiseres før risikoene oppstår.

Hos Viega tilbyr vi moderne installasjonsteknologi og innovative drikkevannsløsninger for å sikre at dette kan oppnås, med fokus på de fire sentrale faktorene for drikkevannskvalitet (temperatur, vannutveksling, gjennomstrømning og næringsstoffer).

Drikkevannskvalitet er et sensitivt tema. Selv rent vann er aldri helt sterilt. Det inneholder fortsatt bakterier, men disse er til stede i så lave konsentrasjoner at de ikke påvirker helsen vår, så lenge de riktige forholdene opprettholdes. Imidlertid, hvis vann får stagnere i rør eller lunkne temperaturer blir normen, begynner skadelige bakterier som legionella å formere seg.

Hvor farlige er legionellabakterier?

Bare i Tyskland blir opptil 30 000 mennesker smittet av legionellose (legionærsykdom) – en fellesbetegnelse for lungesykdommer utløst av legionellabakterier – hvert år. Dette er et alarmerende tall, spesielt med tanke på de demografiske endringene som skjer i samfunnet vårt, siden risikoen for å få legionellose øker med alderen. For å minimere risikoen, bør vanntemperaturen i bygningsanlegg alltid opprettholdes under 25°C (77°F) eller over 55°C (131°F). Men oppvarming av varmtvannsforsyninger krever mye energi.

Er det mulig å garantere drikkevannshygiene samtidig som man sparer energi?

Til nå har det å opprettholde en høy standard for drikkevannshygiene alltid vært en svært energikrevende oppgave. I fremtiden vil varmtvannssystemer være et viktig system vi kan utnytte for å spare energi i bygninger. Våre globale team arbeider med løsninger for å gjøre drikkevannsforsyninger mer energieffektive, noe som hjelper oss med å nærme oss regjeringens klima- og energimål.

Vår innovative ultrafiltreringsteknologi er en av disse løsningene. Den gjør det mulig å redusere varmtvannstemperaturen uten å øke hygienisk risiko, og støtter bruk av fornybare energikilder som varmepumper på lang sikt.

I en husstand på fire personer forbruker oppvarming av varmtvannsforsyningen opptil 3200 kWh energi per år. Dette utgjør 16 prosent* av bygningens årlige energiforbruk – og genererer betydelige CO2-utslipp.

Vår spesialist på drikkevann forklarer

Dr. Christian Schauer har vært leder for vårt team av vanneksperter hos Viega i Tyskland siden slutten av 2016. Som kjemiker med over 16 års erfaring innen drikkevannshygiene, jobber han med praktiske, bygningsspesifikke hygienekonsepter som kombinerer drikkevannshygiene med energieffektivitet. Han fungerer som vår interne ekspert og også som konsulent for eksterne parter.

Hans arbeid retter seg konsekvent mot fremtiden: hvordan vil vi sikre drikkevannshygiene i årene som kommer? Hvilke standarder må vi definere for å sikre at våre løsninger beskytter helsen vår og klimaet vårt?

Gjør det riktig med en gang fra forfasen i byggeprosjektet.

Kontakt vår ekspert på drikkevannshygiene!

KONTAKT VIEGA

Hjemmeside til VIEGA Norge

Nasjonal salgssjef: Frederik Fiske

Send epost til: frederik.fiske@viega.no

Viega har vesentlig bærekraft dokumentasjon for kvalifikasjonskrav, kravspesifikasjon og tildelingskriterier.

Detaljer om Viega sin miljødokumentasjon finnes her: Miljøledelsessertifisering ISO14001, Kvalitetsledelsessertifisering ISO9001,

ProduktEnvironmental Product Declaration (EPD) på alle produkter bortsett fra Prevista (sisterner) som kommer i 2024.

Ytterligere detaljer om tekniske spesifikasjoner på Viega sine produkter i forhold til Buildingmasterdata finnes her: Høyverdige stamdata for husteknikk (building-masterdata.com)

REFERANSER VIEGA

Utdanningsbygg i Tyskland DGNB Platinum sertifisert: Viega World 

Kombinasjonsbygg i Oslo Futurebuilt og BREEAM-NOR sertifisert: Gullhaug Torg i Oslo

Viega is selected as finalist for the German Sustainability Prize | viega.com

Viega – Winner of the NRW.Global Business AWARD 2023 (youtube.com)

Kontakt vår ekspert på drikkevannshygiene!

logo Viega

Les Viega påpeker: Dette må rådgivere og byggeiere vite om rustfrie stålrør.

Viega nikkelfritt rustfritt stål

 

KONTAKT VIEGA

Hjemmeside til VIEGA Norge

 

logo Viega