Radikal miljøteknologi på Vertikal Nydalen
Foto: Glasopor – lettfyllingsmateriale. Fotograf: Native Media.
Vertikal Nydalen på Gullhaug Torg i Oslo tar i bruk nyskapende miljøteknologi og er det første kombinasjonsbygget i Norge med naturlig klimatisering som vekker internasjonal oppsikt. Klimagevinsten er betydelig både under byggeprosessen og i byggets levetid. Forskning viser at ventilasjonsanlegget alene kan stå for opptil 30 prosent av utslippene i livsløpet til et bygg.
På det 65 meter høye bygget med 10 000 kvadratmeter fordelt over 18 etasjer er det flere innovative løsninger for helse- og miljø på kontor, restauranter og boliger som ble ferdigstilt i 2023.
Det er et forbildeprosjekt i FutureBuilt, med mål om å ha et energiforbruk på nær nullnivå, og bygges slik at CO2-utslippet forbundet med produksjonen reduseres med hele 50%. Det er også et pilotbygg i forskningsprosjektet LowEx, finansiert av Forskningsrådet, der innovative løsninger for ventilasjon, oppvarming og kjøling inngår. Bygget sertifiseres etter BREEAM-NOR med ambisjon om Excellent nivå for kontordelen.
Utbygger er Avantor og Snøhetta er arkitektene. Forskning og utvikling står Naturligvis, Lowex, Smarttune og Hybridene for. Entreprenør er Skanska Tenkinn og Skanska Norge.
Artikkelen med erfaringer fortsetter etter foto.
Utbygger Avantor
Avantor som utbygger har alltid hatt et sterkt fokus på miljø, og har sine høye miljøambisjoner konkretisert i en miljøstrategi der FNs bærekraftsmål er meget sentrale.
Vertikal Nydalen er et viktig og spennende prosjekt med tanke på miljøteknologi og innovasjon. Det er et forbildeprosjekt i FutureBuilt, med mål om å ha et energiforbruk på nær nullnivå, og bygges slik at CO2-utslippet forbundet med produksjonen reduseres med hele 50%. Avantor.
Snøhetta arkitekter
Som et ‘triple zero solution’-bygg kjøpes det ikke energi til oppvarming, kjøling eller ventilasjon. Dette oppnås ved bruk av geobrønner, solcellepaneler, et lav-eksersgi system for oppvarming og kjøling, og naturlig ventilasjon. Prosjektet har mer enn 50 prosent total reduksjon av CO2-utslipp fra materialer, transport og energi sammenlignet med et referanseprosjekt.
Vann fra geobrønner i bakken sirkulerer i leirveggene og betongplatene når oppvarming eller kjøling er nødvendig. Varmen som absorberes i betongveggene i løpet av dagen, frigjøres om natten og bidrar til stabile temperaturer i bygningen. Solcellepanelene på taket driver varmepumpen som styrer oppvarmings- og kjølesystemet.
Ettersom tradisjonelle ventilasjonssystemer i kontorbygninger ofte krever et senket tak på opptil en meter fra platen, sparer denne naturlige løsningen uten kanaler og vifter mye plass – plass som er bedre brukt til lys og åpenhet, og som kan forbedre de romlige kvalitetene i rommene drastisk.
Den vinklede fasaden er designet for å skape trykkforskjeller som gjør at luft kan bevege seg gjennom bygningen. Luften kommer inn gjennom ventiler i fasaden, som åpnes og lukkes etter behov. Når to vinduer åpnes på forskjellige sider av bygningen, tvinger trykkforskjellen luften til å bevege seg gjennom lokalene, slik at luften sirkulerer.
I tillegg til å minimere plassen som kreves for tekniske elementer, energiforbruket til ventilasjon, CO2-avtrykket i byggebransjen, og øke de romlige kvalitetene i bygningen, har naturlig ventilerte kontorer mindre behov for ombygging og teknisk vedlikehold, slik at rommene er designet for å vare og tilpasse seg klientenes skiftende behov. Snøhetta.
Entreprenøren Skanska Norge
Det mest radikale i nybygget er ventilasjonsanlegget for kontordelen, som kun består av sensorstyrte ventiler på fasaden og prosjektet vekker internasjonal oppsikt, og tar jevnlig tar imot busslaster med interesserte fagfolk. For et bygg som dette er ikke realisert i Norge før nå.
Hvis vi helt kort skal nevne 10 nøkkelpoenger punktvis, kan vi gjøre det slik:
- Bygget produserer selv energien som trengs til ventilasjon, oppvarming og kjøling til kontordelen
- Energibehovet til drift av Vertikal Nydalen er under 1/10 av et vanlig kontorbygg
- All ventilasjon i kontordelen er naturlig ventilasjon gjennom sensorstyrte luker
- Det finnes dermed ingen ventilasjonsrør eller systemer inne som stjeler takhøyden
- Byggets vinkler er utformet for å styre de naturlige luftstrømmene mellom ventilene i lokalet
- Vann fra geobrønner sirkulerer i både gulv og vegger for kjøling eller oppvarming
- Varme absorberes i betongveggene om dagen og frigjøres om natten, for stabil innetemperatur
- Solcellepanelene på taket gir strøm til varmepumpen som varmer opp kontordelen
- Hver arbeidsplass har en QR-kode som lar brukerne gi tilbakemelding på inneklimaet
- Tilbakemeldinger på temperatur, trekk eller luftkvalitet registreres i sanntid av klimasystemet
Hiver ut 80 prosent av teknikken
– Spørsmålet vi besvarer med Vertikal Nydalen, er dette: Kan vi hive ut 80 prosent av teknikken i et moderne kontorbygg og fremdeles få et godt inneklima som brukerne er fornøyde med? Kan vi droppe kostbar og komplisert mekanikk og i stedet sette opp et robust bygg med solide løsninger som vil fungere i mange tiår, og likevel oppnå god komfort og luftkvalitet? Vi mener at svaret er ja, og at Vertikal Nydalen viser hvordan det kan gjøres, sier sjefsrådgiver Tor Helge Dokka i Skanska.
Byggevarer med anerkjent helse- og miljødokumentasjon.
Byggevarer er avgjørende for bærekraftig utvikling, viser forskning. Omkring 70% av fotavtrykket til nybygg er fra byggevarene. Med Futurebuilt og BREEAM-NOR sertifisering er det krav, som blir verifisert av uavhengig part fra design til ferdigstilt bygg, om at byggevarer med dokumentert helse-, miljø- og klimakvaliteter utover myndighetsstandard blir valgt.
Disse har levert byggevarer til Vertikal Nydalen og har anerkjent miljødokumentasjon:
Viega – rørsystemer til drikkevann uten bly og nikkel
Glasopor – lettfyllingsmateriale til tak og grunn
– Annonsørinnhold: Greenbuilt har forhåndsgodkjent miljødokumentasjon.
Glasopor 10-20+ det naturlige valget på takene til Vertikal Nydalen
På toppen av tårnene på Vertikal Nydalen har SL Stenlegging benyttet det nye produktet Glasopor 10-20+ på takhagene.
– Det er et lett produkt som er enkelt tilgjengelig, og det er en stabil masse som er lett å håndtere.
Ordene tilhører landskapsingeniør og kalkulatør Tim Fosvold i SL Stenlegging. Han har vært med på å planlegge de tre «grønne» takene på toppen av tårnene på Gullhaug Torg 2 i hovedstaden, også kalt Vertikal Nydalen.
Dette er et såkalt «FutureBuilt»-prosjekt. Spennende arkitektur, «grønne» tak og høye miljøambisjoner er stikkord.
Det skal vi komme tilbake til, men et annet stikkord er en ny og mindre fraksjon av Glasopor kalt 10-20+. Glasopor 10-20+ er enklere å legge ut og arbeide med. Produktet har alle de samme fordelene som Glasopor 10-60, men har bedre stabilitet og styrke og fordrøyer nedbør lengre.
Tim Fosvold i SL Stenlegging poengterer at massen er veldig stabil og lett å håndtere.
LES MER om produktet : – 10-20+ er sterkere, mer stabi og isolerende
– Tradisjonell oppfylling med pukk har en helt annen egenvekt. Det er vesentlig å få redusert vekten, så dette er et fornuftig produkt å benytte seg av.
Da vi er på besøk er takterrassene mest av alt kledd i hvitt, men under det lette laget av snø vinteren i Oslo har drysset dem med, er de grønne. Her, på toppen, har SL Stenlegging blant annet etablert plantekasser med selvvanningssystem. De valgte Glasopor som lettfyllingsmateriale.
– Det var ganske stor oppbyggingshøyde i plantekassene. Med tanke på vekt, volum og stabilitet ble det derfor naturlig for meg å tenke på Glasopor, forteller Fosvold.
Med tanke på vekt, volum og stabilitet ble Glasopor et naturlig valg for Tim Fosvold
Stabiliteten til produktet gjør at man enkelt kan utforme forhøyninger uten at man trenger å bekymre seg for begrensinger på grunn av vekt.
Naturlig valg
– Det at det er lett gjør at vi kan fylle opp store volumer. Spesielt er dette verdifullt for oss som jobber mye på takhager, terrasser og lignende. Tradisjonell oppfylling med pukk har en helt annen egenvekt, sier han.
Ikke minst er det et materiale som er enkelt å håndtere, uten krav til stort utstyr.
– Det er et lett produkt som er enkelt tilgjengelig, og det er en stabil masse som er lett å håndtere, konstaterer anleggsgartneren.
Glasopor egnet seg i plantekassene på grunn av lav vekt og enklere ettermontering av selvvanningssystem.
Enklere ettermontering med Glasopor 10-20+
Et annet moment som måtte tas med i beregningen var at det nevnte selvvanningssystemet skulle i monteres i etterkant. Det gjorde at Fosvold så mot den nyere, og mindre Glasopor 10-20+.
– Jeg har jobbet med Glasopor i 10 år, men denne fraksjonen har jeg ikke benyttet tidligere. Jeg tenkte at det rett og slett var enklere å håndtere å få plassert selvvanningsrørene med dette.
Det er flere årsaker til at han valgte denne, mindre fraksjonen.
– Dette ble heiset opp på taket i storsekker, så det måtte være enklest mulig å håndtere og fylle opp i mindre rom, sier Fosvold.
Glasopor 10-20+ kan leveres i storsekk med løftestropper som kan heises opp på grønne tak.
Reduserer klimaavtrykket
Vertikal Nydalen er et spennende prosjekt og konsept. Bygget består av to tårn og det høyeste tårnet er på 18 etasjer. Det er tre takterrasser, hvorav to er for opphold. Det skal kunne driftes uten behov for kjøpt energi til varme, ventilasjon eller kjøling. Det skal også ha et langt lavere klimaavtrykk enn et referansebygg.
– Jeg vil si at det er tre hovedfaktorer som er vesentlige her. Prosjektet er plassert veldig nært kollektivknutepunkt. Det har lavt energibruk gjennom livsløpet. Det tredje er miksen av materialer og konstruksjonsmetoder vi bruker i selve bygget, forklarer Åsmund Tørvi, prosjekteringsleder i Skanska Norge AS, som er hovedentreprenør.
– Vi bruker mye tid på diskusjon, valg av materialer og løsninger, forteller Tørvi
Spennende arkitektur
Her er det både næring, kontorer og leiligheter. Selv om det fortsatt delvis er en byggeplass, er nærings- og kontoretasjene allerede tatt i bruk.
– I kontoretasjen bruker vi naturlig ventilasjon i kontorlokalene, som er en ny måte å gjøre det på. Dette skal være et lav-energi bygg. Vi benytter ganske mye betong for å lagre energi i selve bygget, men også som et interiørmessig uttrykk, sier Tørvi.
Bygget har en veldig spennende arkitektur, tegnet av Snøhetta, med skrå vegger og utkraginger som gjør at det får en spesiell form. Det er lite som har blitt overlatt til tilfeldighetene.
– Vi bruker mye tid på diskusjon, valg av materialer og løsninger. Vi har blant annet benyttet etterspente dekker for å få ned tykkelsen på etasje-skillene, samt redusere armeringsmengden i dekkene, forteller Tørvi.
Stilles krav
Da sier det seg selv at Skanskas underleverandører har hatt tilsvarende prosesser for å finne best mulig metode og produkt.
– Ja, det stilles jo krav, så det blir selvfølgelig også en del av jobben vår – å finne leverandørene som kan levere det produktet som kreves. Så må det samtidig fungere etter byggeforskrifter og kravene vi ellers har, sier Tørvi.
Glasopor er fremstilt av 100 prosent resirkulert glassemballasje samlet inn fra husholdninger, i tillegg til at det har en funksjon som passer. Da er Glasopor kanskje et naturlig valg for Skanskas underleverandør i et Future Built-prosjekt?
– Ja, helt klart, i denne sammenhengen passer Glasopor godt inn, bekrefter Åsmund Tørvi.
– På et grønt tak er det absolutt et poeng at det benyttes et gjenbrukt materiale, men jeg har først og fremst valgt det som var hensiktsmessig for dette taket og dette prosjektet. Derfor var Glasopor et naturlig valg, avrunder Tim Fosvold.
LES MER OM
Glasopor beskrivelse, fordelene og bruksområdene.
Les mer om prosjektet
Boligvelger – Vertikal Nydalen
Publiser bygninger, byggevarer og ressurser med anerkjent helse og miljødokumentasjon hos oss:
Post@greenbuilt.no / +47 47847774