Asko Oslofjord er miljøsertifisert på høyeste nivå
Tekstbeskrivelse og foto: Asko Oslofjord logistikkanlegg fra Arkitektgruppen Drammen.
ASKO Oslofjord er et moderne, bærekraftig logistikkanlegg som betjener over 300 dagligvarebutikker i Viken, Telemark, og Vestfold. Bygget på en utfordrende fjelltomt langs E18, har anlegget oppnådd høyeste miljøsertifisering, BREEAM-NOR Outstanding.
Arkitektgruppen Drammen
ASKO Oslofjord har også mottatt Jordvernprisen 2020 for sitt bærekraftige tomtevalg, som bevarte verdifull matjord, skriver Arkitektgruppen Drammen.
Med et avansert automasjonsanlegg, egenproduksjon av energi fra solcellepaneler, og en robust infrastruktur, er anlegget designet for å være både effektivt og miljøvennlig.
Det er jobbet med utformingen av bygningskroppen for å optimalisere fasadelengde og innslipp av dagslys. Dette er utgangspunktet for «fingrene» bortover, og det er mulighet for utvidelse av kontordelen etter samme prinsipp.
Nærhet mellom kontorplassene og resten av anlegget har også vært i fokus, derfor er kontordelen plassert nært inntil og inn over anlegget.
Videre har det blitt lagt mye arbeid i å lage gode kontorplasser, både i utforming, overflater, kunst og tekniske løsninger.
Som kontrast til de mer harde, maskinelle lagerarealene hvor det er innslag av sterke farger som gult og rødt for å signalisere bruken, er kontorarealene utformet med tanke på menneskene med mer buede former, trespiler og duse farger, forklarer Arkitektgruppen Drammen.
Kontorarealene til Asko Oslofjord er utformet med tanke på menneskene med mer buede former, trespiler, kunst og duse farger. Foto: Arkitektgruppen Drammen.
Forankret hos ledelsen
ASKO sitt tomtevalg er forbilledlig i forhold til vern av matjorda og framtidige plasseringer av næringsareal, sa Hans Husby, leder Jordvern Vestfold, ved utdelingen av jordvernprisen for 2020.
– Vi er veldig fornøyde med den lokaliseringen vi har funnet i Sande og at ikke noe dyrket mark har gått til spille ved vår etablering her, sier styreleder i ASKO, Torbjørn Johannson.
ASKOs bærekraftsplattform innebærer blant annet å ikke bygge på dyrket mark. ASKO ønsker vern om norsk matproduksjon.
Breeam Nor, Outstanding, er unikt på verdensbasis for denne type bygg. Solceller på taket, sedumplanter på andre deler av taket, varmegjenvinning, miljøvennlig materialvalg og lavkarbonbetong. Lavest mulig CO2-fotavtrykk har vært et gjennomgående mål for tomtevalg og bygg, og for driften som ble iverksatt i 2021.
Sertifisert på høyeste nivå
I juni 2022 ble målet om det høyeste nivå Breeam-Nor Outstanding nådd med sertifiseringen av det ferdigstilte bygget. Få bygg i verden kan oppnå denne forbilledlige sertifiseringen som har krav til innovasjon og betydelige miljøtiltak ut over myndigheter sin standard.
Hva er de mange miljøtiltak i BREEAM-NOR
BREEAM-NOR standarden stiller krav til god planlegging, analyser og gjennomføring innen 9 ulike områder utover myndighets-standarden. De bærekraftige tiltakene i lagerbygget og kontorlokalene handler om flere ulike ting: Blant annet om avfallshåndtering i byggeperioden, gjenvinning av varmeproduksjonen i kjølelageret til resten av bygningsmassen, bærekraftige materialvalg – eksempelvis bruk av lavkarbonbetong – minimering av støv- og støybelastninger og behovsstyrt ventilasjon. Egenproduksjon av energi er også en viktig faktor, skriver Grønn Byggallianse.
Asko Oslofjord sine kontorlokaler gir godt dagslys og myke former med trespiler. Foto: Arkitektgruppen Drammen.
Ledelse:
Tilrettelegging for god drift, entreprenørenes «orden i sysakene», LCC-beregninger og levetidskostnader, og byggeveileder for brukere og driftsteknikere.
Arealbruk og økologi:
Ved valg av tomt var bevaring av matjord og økologi forbilledlig og vesentlig for ASKOs bærekraftsplattform og Breeam sertifiseringen.
Biologisk mangfold og lokalt artsmangfold, sedumtak og «humlehotell». Takflatene er dekket av 5600 kvm sedumplanter.
Materialer:
Materialer står for omkring 70% av fotavtrykket til et passivhus. Reduksjon og minimalisering av mulige miljøgifter, klimagasser, livsløpsvurderinger, levetid, robusthet og ansvarlig innkjøp er dermed vesentlig i prosjektet.
Kantinen til Asko Oslofjord sine kontorlokaler gir betydelig innslipp av dagslys med store vinduflater fra gulv til tak, buede former og trevirke i interiøret.
Foto: Arkitektgruppen Drammen.
Helse og innemiljø:
Lys, temperatur, akustikk og luftkvalitet, brukerkontroll/styring, samt redusere forurensning i inneluft.
Kantinen til Asko Oslofjord kontorlokaler gir lun atmosfære med trevirke samtidig med godt dagslys og utsikt for helse og velvære.
Foto: Arkitektgruppen Drammen.
Asko Oslofjord sine kontorlokaler er utformet med tanke på menneskene med mer buede former, trespiler og kunst . Foto: Arkitektgruppen Drammen.
Energi:
Energieffektivitet, måling, energieffektivt utstyr, energiforsyning med solceller og lagring/gjenbruk av overskuddsvarme. 13 200 kvadratmeter av bygget er dekket med solcellepaneler og solcellepanelet forsyner bygget med 1,6 – 2 gigawatt timer per år, noe som utgjør cirka 20 prosent av forbruket som kreves til drift av kjølemaskinene og automasjonsanlegget. Den resterende energien som trengs for å drifte bygget hentes fra ASKOs vindkraftanlegg i Rogaland og på Lista.
Transport
Tilrettelegging og sikkerhet for gående og syklister, varelevering og manøvrering på tomten.
Vann:
Reduksjon av vannforbruk med drikkevannskvalitet, vannmåler og lekkasjedeteksjon, håndtering av overvann
Avfall:
Avfallshåndtering i byggefasen og tilrettelegging for god avfallshåndtering i drift.
Forurensning:
Redusere og kontrollere lokale utslipp, CO2 som kuldebærer, NOx, redusere støy og lysforurensning, minimere mulighet for flom).
BIBLIO
ASKO Oslofjord AS – Grønn byggallianse (byggalliansen.no)
Arkitekter: ASKO Oslofjorden — Arkitektgruppen Drammen AS
Landskapsarkitekt: Rambøll Norge ISO14001 sertifisert
Entrepriseform: Delte entrepriser
Årets jordvernpris i Vestfold til ASKO Oslofjord – Jordvernforeningene i Norge
Årets Jordvernpris til ASKO OSLOFJORD | ASKO
MAL: Publisert ditt miljøsertifiserte prosjekt: Mal: Publiser miljødokumentert prosjekt – PORTALEN FOR GRØNN ARKITEKTUR (greenbuilt.no)