Bærekraftig lokalsamfunn, Østerrike. Chris Butters
Ludesch er en liten kommune med 3 000 innbyggere i Vorarlberg, Østerrike. Her er bygget Spectrum samfunnssenter som har vunnet en rekke priser. Det viser hvordan lokalsamfunn kan gå foran og bli verdensledende i å tenke bærekraft. Nærheten både til miljøspørsmål, og til hverandre, har skapt en grobunn for innovasjon og pionervirksomhet.
Av Chris Butters utdrag fra boken «Fra Passivhus til sunne hus» Butters & Leland
Arealer og klima
Liggende på 550 meter over havet, er klimaet i Ludesch nokså tilsvarende klimaet i Oslo (4000 graddager), dog med noe høyere solinnstråling om sommeren. Samfunnssenteret tegnet av Hermann Kaufmann er på 3 150 m2.
Materialer, innebygget energi og miljø
Det er benyttet massive trekonstruksjoner fra lokal skog, og senteret oppnår en energieffektivitet som er vesentlig bedre enn passivhusstandard.
I tillegg er den innebyggede energien mindre enn halvparten av normale bygg.
Det ble utformet etter strenge retningslinjer for å unngå giftige eller klimaskadelige materialer.
Bygningen er blant annet isolert med saueull og cellulose.
Etter krav fra byggherren er bygget uten produkter som inneholder fluorkarboner eller formaldehyd, og uten PVC i vinduer, dører, gulvbelegg, elektriske anlegg, vann- eller avløpsrør.
Så vel utvendig som innvendig er det ikke benyttet miljøfarlig maling, løsemidler, mykningsmidler, lakk eller syntetiske limstoffer.
Bygningen ble utformet i samarbeid med blant annet baubiologen Dr. Karl Thorgele og hele prosessen med planleggingen, anbud og kontrakter ble gjennomført i følge systemet Ökoleitfaden: Bau utviklet av hans firma.
Oppvarming og kjøling
Oppvarmingen skjer i hovedsak med et biovarmeanlegg, som benytter kommunens lokale ressurser i form av ved og skogsavfall. Kjølingen hentes i hovedsak opp fra grunnvannet.
Plassen foran samfunnshuset er overdekket med et solcelletak med 120 solcellemoduler som produserer 15 000 kWt årlig, og dermed kombinerer energiproduksjon med en trivelig samlingsplass for bygda.
Solcelleanlegget utveksler elektrisitet med det lokale nettet etter behov.
Bærekraftig arkitektur – alle tre kvalitetsmål
Mens bygningens miljøkvaliteter er fra aller øverste hylle, er dette samtidig fremragende arkitektur med en rekke nydelige detaljer innvendig. Arkitekturen er en hyllest til tre som materiale, så vel bærekonstruksjonen og overflatene.
Detaljene er nitid utformet – se på trappegelenderet innfelt i trappeveggen i kombinasjon med trappebelysningen. Her forenes dyktig estetisk utforming med grundige kunnskaper om treets egenskaper, tekniske krav og ressursbruk.
I tillegg har byggekostnadene vært «normale» og driftskostnadene har vist seg å være meget lave både til energi og vedlikehold.
Bygningen oppfyller også en rekke sosiale kvaliteter som styrker lokalsamfunnet. Det har skapt et dynamisk senter for lokal næring og service, et identitetsskapende fokuspunkt for bygda, og en sosial møteplass.
Dermed oppfyller den alle våre tre kvalitetsmål om en bærekraftig utvikling; økologi, økonomi og samfunn.
De stolte lokalmyndighetene understreker prosessens betydning, der «Bærekraft er også et spørsmål om hvordan beslutninger utarbeides i lokalsamfunnet og hvordan de iverksettes».
Ordføreren Paul Ammann sier videre: «Oppgaven vår er å opprettholde en attraktiv økonomi og levestandard i Ludesch, sikre livskvalitet og mangfold, og innfri vårt globale ansvar».
Noen tall
Areal: 3.135 m2, volum (utvendig) 14.500 m3
Byggekostnad (2005): ca NOK 34 mill.
Oppvarmingsbehov: 13,8 kWt/m2 pr år – Kjøling 7,5 kWt/m2 pr år
Innebygget energi: 18 kWt/m2
BIBLIO
Arkitekt: Hermann Kaufmann, www.hermann-kaufmann.at
Samfunnssenteret: gemeinde@ludesch.at
Dr. Karl Torghele, www.spektrum.co.at
Boken «Fra passivhus til sunne hus» Butters & Leland: Gratis bok: Fra passivhus til sunne hus – Butters & Leland
Professor ingeniørfag, Sandy Halliday: Marginalutgifter: Design – energisparing – miljøtiltak. Vitenskap.