Aldri mer Legionella, lekkasjer eller haltende miljø-dokumentasjon i større bygg!

Foto:  Viega-Smartloop Inliner

– velg sikre og effektive drikkevannsinstallasjoner

Dette er et annonsørinnlegg fra Viega Norge. 

logo Viega

Et felles ansvar om å bygge med bærekraftige drikkevannsinstallasjoner

For deler av installasjonen på større bygg er dette mulig å oppnå med Viega Smartloop- Inliner. Systemet er energibesparende, meget enkelt og en sikker løsning som kan benyttes for nye og eksisterende installasjoner.

Hva er Viega Smartloop-Inliner?

Systemet er en varmtvannssirkulasjonsledning, hvor returløpet i sjakten går inne i fremløpet. I systemet settes det også inn en termostatisk sirkulasjonsreguleringsventil på hver stamme som sikrer at innstilt vanntemperatur opprettholdes. Ventilen kan stilles inn fra 40 til 65 °C (fabrikkinnstilling 57 ˚C). Her kan du lese mer om systemet og se èn kort video på hvordan dette fungerer Viega Smartloop-Inliner.

Alle har et ansvar til å prøve å få drikkevannet vårt bedre rustet for oppblomstring av Legionella som dessverre er mer vanlig enn man skulle tro særlig i store bygg.

Hvordan forhindre Legionella i alle fremtidige drikkevannsinstallasjoner?

Plan for vannsikkerhet

Det aller viktigste er å ha en plan for vannsikkerheten, uavhengig av regler og byråkrati.
Det vil si å ha tenkt igjennom dette lenge før det faktiske arbeidet med å bygge starter. Ellers blir det kvasiløsninger som aldri blir bra nok.

Det gjelder å få planlagt for energibesparing, kostnadseffektive og bærekraftige anlegg. Hvordan lar det seg gjøre med dagens regelverk? Ja, det er et godt spørsmål som jeg selv stiller meg.

Plan for vannsikkerhet er vanskelig av mange grunner, men først og fremst på grunn av «muligheter» for lekkasjer i alle deler som forbinder rør.

Derfor er jo også rør i rør så flittig brukt som er ment å enkelt kunne skiftes ut, men som sjeldent lar seg gjøre.  Rør i rør bidrar også til at materialforbruket blir skyhøyt. Stagnasjon/stillestående vann blir ofte det problematiske resultatet og gir grobunn for Legionella.  Tror det er mange som gjør installasjoner i større bygg som kan kjenne seg igjen i dette.

Alltid ta en vannprøver fra stikkledningen til et fremtidig nybygg eller fra inntaket til eksisterende bygg, for å ta høyde for hvilke vannkvalitet som er til stede; lite eller mye kalk og så videre. Viktig at planen for vannsikkerhet også innebærer hvordan installasjonene etter de er satt i drift håndteres. Her er det flere typer vannprøver som må tas, men minstekravet er 1-4 ganger hvert år. Siden dette kun blir et øyeblikksbilde bør dette gjøres oftere, kanskje så mye som hver måned, som bidrar til større innsikt om tilstanden til drikkevannet. På den måten kan en raskere finne avvik og finne tiltak for å bedre kvaliteten.

Dimensjonering av vannrør

Noe vi allerede nå kan forbedre er mer riktig dimensjonering. Dette vil i hvert fall bedre vannhastigheten og gjøre installasjonene noe bedre.

Allikevel blir materialforbruket fortsatt høyt og det blir ikke nok effektive og bærekraftige rørføringer. For å virkelig få til dette må det være muligheter for sirkulasjon og helst utskiftning av vannet regelmessig.

Og tilstrekkelig vannhastighet til enhver tid for å opprettholde et tynt sjikt av biofilm som er sunt og bedre muligheten for riktige temperaturer i installasjonene.

Danmark har revidert regelverket DS 439, hvor det tas hensyn til et reelt vannforbruk. Utover dette gir DIN 1988-300 også tilsvarende føringer som DS 439 enn hva som er tilfellet for EN 806-3.

Sjakter – for små og feilplassert VS effektive og sikre rørføringer!

På grunn av utnyttelsen av arealer i bygg er det mer og mer vanlig at sjaktene blir mindre og mindre, noe som resulterer i en skjønn forening av kalde og varme installasjoner og ofte ekstra materialkostnader.

Om det heller kunne bygges små, men separate sjakter for kalde og varme installasjoner ville dette vært ideelt. Da vil du slippe varmesmitte og sannsynligvis mindre behov for isolering av rørene.

Om varmesmitte ellers i bygg er det viktig å tenke på varmekilder opp mot rørføringer, så ikke disse vesentlig grad blir varmet opp. Ved slike steder, hvor rør og varmekilder er i nærheten av hverandre bør isolasjonen være tilsvarende rørdiameter.

Videre bør generelt varmekilder fremover kun være led lys, for å minimere denne risikoen.

Testing av VVS-installasjoner

Det er viktig at anlegget fylles kort tid før det tas i bruk. Dette er viktig for at rester av vann ikke blir liggende igjen og kan gi oppblomstring av bakterier om installasjonen ikke settes i drift innen 1 uke.

Testing av press systemer, noe som Viega og andre produsenter av slike system ikke har vært gode nok til å informere om. Testing skal alltid gjøres i to omganger ved bruk av pressteknologi. Første trinn er alltid en tetthetstest. Rett og slett en test for å sjekke om noen fittings ved en forglemmelse ikke har blitt klemt. Deretter en belastningstest. Viega anbefaler at testene gjøres med luft.

Viega SC-Contur press systemer for vannrør

Bruk av press systemer er sikkert og er et bærekraftig alternativ. Viega garanterer at alle pressdeler som ved en forglemmelse ikke har blitt presset vil umiddelbart merkes ved gjennomføring av en tetthetstest. Les mer om denne 100% sikkerheten her: Viega – SC-Contur og enkle veiledninger og skjemaer for loggføring av blant annet drikkevannsinstallasjoner Veiledning og logger

Kvalitet og miljødokumentasjon

Kvalitet og miljødokumentasjon henger ofte sammen hos seriøse aktører. ISO9001 er sertifisert kvalitetsledelse og ISO14001 er sertifisert miljøledelse i tråd med internasjonale standarder.

Med miljødokumentasjon for produktet kan hvert enkelt produkt verifiseres for helse- og miljøpåvirkning.

Heldigvis har flere innen VVS-bransjen også begynt å dokumentere sitt miljøavtrykk i form av EPD`er, men det er dessverre mye forskjellig og store forskjeller på hvor nøye, hva som legges til grunn og ikke minst om det er generiske eller tredje parts innsyn i leverandørenes spesifikke EPD-dokumentasjon.

Viega har ISO9001, ISO14001 og press system har produktspesifikke EPD verifisert av tredjepart i tråd med anbefalte standarder som gir pålitelig informasjon for å beregne miljøfotavtrykket.

Ønskes mer informasjon eller det er behov for at Viega holder kurs om ovenstående temaer ta kontakt med Frederik Fiske på e-post frederik.fiske@viega.no

Les også: Bærekraftig drikkevann – utfordrende i Norge. Annonsørinnhold Viega.

Referansebygg Viega

Ferdigstilte bygg som har brukt Viega rørsystemer:

Futurebuilt – Radikal miljøteknologi på Vertikal Nydalen

Breeam-Nor Excellent  – Storbylegevakt Oslo – Breeam Excellent

DGNB Platinum –  Viega World – DGNB Platinum New Educational Building – PORTALEN FOR GRØNN ARKITEKTUR

Greenbuilt har pre-kvalifisert miljødokumentasjonen, og har ikke ansvar for innholdet.

Les også: Metastudier viser positiv miljøprestasjon med ISO14001 sertifisering.